Vezetési élmény

Élvezetesebb vezetési élmény

Az első pillantásra látható, hogy dizájn formatervezés tekintetében mekkora ugrást képvisel a vadonatúj Yaris. Ugyanakkor a világ legfejlettebb negyedik generációs öntöltő hibrid elektromos hajtása mellett az iparág vezető high-tech aktív biztonsági rendszerei és vezetéstámogató technológiái teszik a szegmens legbiztonságosabb autójává. A kifejezetten Yarishoz fejlesztett GA-B platformnak köszönhetően a minden korábbinál mélyebben fekvő tömegközéppont és kiegyensúlyozottabb tömegeloszlás hozzájárul a vezethetőség és stabilitás korábban ismeretlen szintjéhez, az ennek eredményeként megszülető kiváló menetdinamika révén pedig a vadonatúj Yaris mozgékonyabb és élvezetesebb vezetési élményt kínál mint valaha.

Az új GA-B platform

 

A magabiztos, természetes vezethetőséget biztosító GA-B platform határozza meg az új Yaris menetdinamikai jellemzőit. A jármű fokozott stabilitása megnyugtatóan hat a pilótára, míg a kormány- és gázparancsokra adott természetes, precíz válaszok fokozottan dinamikussá teszik az autó vezetését. A kompakt, mélyen ülő, ám széles karosszéria, a GA-B platform jellemzői, valamint a negyedik generációs hibrid hajtáslánc teljesítménye olyan alapvetően élvezetes vezethetőséget eredményez, amely még magával ragadóbbá teszi az új Yarist. Az autó városban különösen dinamikusan mozog, kategóriaelső (4,9 méteres sugarú) fordulókörével és precíz kormányreakcióival jóval könnyebben manőverezhető és parkolható a zsúfolt városi forgalomban; míg országúton vagy autópályán kiváló egyenesfutásával és finom teljesítmény-leadásával kényeztet.

Új Toyota Yaris

Fokozott szilárdságú karosszéria

A fokozott szilárdságú karosszéria nem csupán biztonságosabbá teszi az autót de kiemelkedő vezethetőséget, kezes reakciókat, rugózási komfortot, valamint alacsony zaj- és rezgésszintet is eredményez. Az új Yaris GA-B platformja – beleértve a futóművet és a hajtásláncot is – 37 százalékkal nagyobb (ezáltal kategóriaelső) torziós szilárdságot biztosít. Mindezt a karosszéria több pontján alkalmazott merevítésekkel, szilárdabb műszerfalpanellel, valamint a gyártás során nagyobb számban alkalmazott ponthegesztésekkel, illetve ragasztásokkal érték el. A hossztartókat összekötötték a lökhárítók merevítéseivel, az első felfüggesztésnél pedig a lengéscsillapító felső pontja szolgál a kormánymű felső elfordulási pontjaként. A tervezők a műszerfalnál/tűzfalnál alkalmazott új, gyűrűs szerkezettel fokozták tovább a szerkezeti merevséget, míg az autó középső szakaszán megerősítették a padlóalagutat és a hátsó vázat, amivel újabb gyűrűs szerkezetet hoztak létre. A hátsó kerékdobi padlópanelt betoldásokkal merevítették, ami a hátsó tetőoszloppal együtt újabb gyűrűs szerkezetet eredményezett.

Alacsony tömegközéppont

Mind minden TNGA alapú modell esetében, az új Yaris is mély – a jelenlegi modellnél mintegy 12 mm-rel mélyebb – tömegközépponttal büszkélkedhet. Ez kedvezően érinti a jármű tehetetlenségét, valamint nagysebességű kanyarodás során javítja a stabilitását. A mélyebb tömegközéppont megvalósítása érdekében a tervezők a nehéz komponenseket közelebb vitték a jármű középpontjához, és mélyebben helyezték el azokat. Ez érvényes volt a tetőlemezre, a motorra és az ülésekre egyaránt. A mélyebb tömegközéppont mellett a tömegeloszlás egyensúlyát is optimalizálták, hossz- és keresztirányban egyaránt. Ezzel mérsékelték az oldaldőlési hajlamot, valamint javították a fékstabilitást, aminek köszönhetően csökkent a fékút.

Új Toyota Yaris GA-B
Új Toyota Yaris felfüggesztés

Felfüggesztés

Bármely autó menetdinamikája szempontjából kulcsfontosságú a felfüggesztés megfelelő kialakítása. A TNGA filozófia egyik legfontosabb tétele, hogy minden új modellt optimális beállításokkal kell ellátni. A Yaris vadonatúj futómű-konstrukciót kapott. A mérnökök módosították az első MacPherson rugóstagok szögét, ezzel csökkentve a belső súrlódást. Mostantól a lengéscsillapítók felső pontja szolgál a kormánymű felső forgáspontjaként; a módosított futóműszögek pedig lehetővé tették a lengéscsillapítók és rugók egymáshoz viszonyított helyzetének optimalizálását, aminek köszönhetően csökkentek a rezgések. A csatolt hosszlengőkaros hátsó futómű 80 százalékkal merevebb lett, a konstrukció oldaldőlési szilárdsága ugyancsak több mint 80 százalékkal nőtt, így csökkent a karosszéria oldaldőlési hajlama, illetve javult a jármű általános irányváltási dinamizmusa. A merevebb felfüggesztés lehetővé tette, hogy a mérnökök lágyabb rugókat alkalmazzanak. Ez – a kiegyensúlyozottabb hosszirányú tömegeloszlással együtt – kedvezőbb rugózási komfortot eredményezett.

Mérsékelt zaj- és rezgésszint

 

A GA-B platform a zaj- és rezgéscsillapítás terén is jobban teljesít, így csendesebb, kulturáltabb utazási környezetet biztosít. A platform, illetve a karosszéria felső szerkezete együtt hatásosan csökkenti az utastérbe beszűrődő zaj mennyiségét. A mérnökök azonosították a zajok beszűrődésének elsődleges pontjait (műszerfal, padlópanelek), és ezek szerkezetének módosításával hatásosan tartották távol az utastértől a külső zajokat. A karosszéria széles körben alkalmazott tömítése – amely nem mellékesen a vázszerkezetet is szilárdabbá tette – további zajcsökkentést eredményezett.

Új Toyota Yaris

Tapasztalja meg az új Toyota Yaris által nyújtott élményt Ön is egy tesztvezetés során. Látogasson el márkakereskedésünkbe (SzolnokJászberény, Eger), vagy keressen fel minket online, ahol felkészült értékesítőink készséggel állnak az Ön rendelkezésére.